Thursday, November 20, 2014

Bánh Cơm Gạo Đen Đậu Hủ/Black Rice Tofu Cakes–Wholly Vegan

tofuricecakes

Nguyên liệu:

1 miếng đậu hũ

- ½ chén cơm gạo lứt

- ½ chén ớt chuông, thái nhỏ

- 1/2 chén nấm mèo ngâm mềm, thái nhỏ

- 1 muỗng canh nước tương

- 1 muỗng cà phê dầu mè

- tiêu, muối, đường, bột nêm chay,  dầu ăn, hành lá thái nhỏ.

Cách làm:

- Luộc sơ qua đậu hũ, xong bóp nhuyễn cho vào một cái tô lớn.

- Cho tất cả thành phần nguyên liệu ở trên (trừ dầu ăn) vào trộn đều với đậu hũ, sao cho gia vị vừa ăn, hỗn hợp không quá nhão cũng không quá khô.

- Vo tròn hỗn hợp đó thành viên. Mỗi viên bằng một nắm tay, ấn cho dẹp xuống.

- Bắc chảo cho nóng, cho dầu vào chảo, dầu nóng cho các miếng bánh vào chiên cho đến khi hai mặt vàng đều.

- Đặt ra khăn giấy để thấm bớt dầu rồi cho ra đĩa và thưởng thức.

- Bánh bột lức chiên ăn nóng kèm với nước tương cay hay nước sốt chua ngọt đều ngon.

- Cách chế biến vô cùng đơn giản có thể dùng làm món ăn sáng hoặc ăn chơi cho cả nhà đều thích.

- Chúc bạn thành công và ngon miệng với món ăn đơn giản mà hấp dẫn này nhé .

 

Makes about 16 small cakes

1 lb. firm tofu

4 green onions, finely chopped

1/2 cup red bell pepper, finely chopped

1/2 cup black rice, cooked (or brown rice)

2 tablespoons peanut butter

1 tablespoon tamari (or soy sauce)

1 teaspoon sesame oil

Salt and pepper, to taste

Oil for frying

  1. Using your hands, mash the tofu in large bowl. 
  2. Finely chop the onions and bell pepper. Add them to the mashed tofu.
  3. Add in the cooked black rice, peanut butter, tamari, and sesame oil. Season with salt and pepper, to taste. (if it feels dry and crumbly, add more peanut butter and sesame oil)
  4. Form into 1½ inch balls and flatten a little. (see photo)
  5. Fry in a thin layer of oil until browned on both sides. Drain on paper towels. 
  6. Serve hot with your favorite dipping sauce.
I got lazy and left out the homemade sweet and sour sauce.  Instead, I turned to my favorite Korean gochujang sauce for dipping.  You can also make larger burger patties with this recipe.  I added the black rice for contrast, but these would also be fabulous with cooked quinoa instead of rice.  Yum!  I can't wait to try out more recipes from this cookbook.  It's truly a recipe gold mine and a pioneer resource for plant-based cooking.
Also, if you're in San Francisco or are ever in San Francisco, check out Aardvark Books.  They have an adorable resident cat that wanders the store and sleeps on their boxes of books.  :)
Enjoy! 

http://whollyvegan.blogspot.com/2012/12/black-rice-tofu-cakes.html

No comments:

Post a Comment